Märkliga okända damer!

Märkliga okända damer finns det också. 1933 (!) spelades English Ladies Championship på Royal North Devon Golf Club (Westward Ho!). Miss Nancy Halstead vankade oroligt av och an i väntan på att hennes motståndare skulle dyka upp.

Sju minuter före start glider en Rolls Royce upp till klubbhuset, ut stiger en svartklädd dam, som överlåter sin utrustning, e n klubba, till en caddie.

All verksamhet upphörde för ett ögonblick. Den svartklädda, som hette Gloria Minoprio, var iklädd långbyxor. Ve och fasa! Något liknande hade dittills aldrig skådats på en brittisk golfbana.

KIubbens funktionärer slog i regel- och etikettsböcker för att hitta en ukas som förbjöd detta hemska. Förgäves. Miss Minoprio besteg obekymrad första tee med sin enda klubba och förlorade matchen på 15:e hålet. Hon lämnade banan utan kommentar i sin Rolls Royce.

Året därpå, på Seacroft, upprepades proceduren. Samma bil. Samma klädsel. En nervöst väntande motspelare. Hon hette Betty Sommerville och förlorade matchen med 3/2 varpå Gloria förlorade nästa.

Minoprio gjorde sitt sista framträdande 1939 och försvann sedan ur golfhistorien med en mängd olösta gåtor efter sig.

Vem var hon? Varför dök hon alltid upp i sista minuten? I Rolls Royce? Varför sa hon inte ett ord under matcherna? Varför spelade hon bara med en klubba?

Gåtorna till trots, det var Miss Minoprio som bröt isen för ett nytt och mera ändamålsenligt klädmode för damgolfarna. Det gick naturligtvis inte över en natt. De konservativa klubbarna försökte med regler och bestämmelser försynt påpeka det olämpliga i att damer iklädde sig långbyxor då de skulle spela golf.

Och på Royal St George’ s i England uppsattes på 1930-talet en skylt med följande lydelse:

Women wearing trousers are requested to take them off before entering the clubhouse.

Diana Fishwick (1922 – 2005) en då känd golfdam och senare en betydande museitjänsteman, gjorde vad som var föreskrivet.

Därefter fann klubbfunktionärerna det klokast att ta ner skylten och böja sig för den oundvikliga utveckling som påbörjats av den vackra syrenen Gloria Minoprio.

Historien är lånad från Seiorgolf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s