Risken för att få MRSA i sjukvården är stor

Sjukas säkerhet måste gå före sjukhusanställdes bekvämlighet! Ställ krav på att bli behandlad – med skyddshandskar.

Jag, förvånas ej över den ökande spridningen av MRSA (Meticillinresistenta Staphylococcus aureus), då provtagningsrutinerna på sjuhus och vårdcentraler är oacceptabelt ”slappa”. Provtagningarna sker oftast utan skyddshandskar!? Provtagerskan tvättar noga området för instick med sprit. När så nålsticket ska ske, pickar provtagerskan på provtagningskärlet med sitt bara finger – alltså utan skyddshandske.

Efter det sticks protagningsnålen direkt in i blodbanan genom det nu kontaminerade området. De stafylokocker labassen hade runt nagelbanden följde sannolikt med nålen in i blodbanan. Det är då ganska troligt att de staffalykocker människan i allmänhet och provtagerskan i synnerhet normalt bär på runt nagelbanden, följer med nålen in i blodbanan.

Vid blodgivning på blodcentraler, arbetar labassen på samma sätt som med blodgivningsförfarandet, alltså utan skyddshandskar. Risken för en allvarlig blodförgiftning är överhängande. Därför borde sjukvården förbättra rutinerna mot bakteriologisk kontaminering. För att förhindra MRSA-smitta.
Särskilt för kunden.

Det är dags för en förändring av rutinerna för provtagning och blodgivning! Sjukas säkerhet måste gå före sjukhusanställdas bekvämlighet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s