Stora skillnader kring kejsarsnitt

En rapport från Socialstyrelsen visar att det är stora skillnader i antal förlossningar med kejsarsnitt i de olika länen.

I Stockholms län sker var femte förlossning med kejsarsnitt. För Östergötland handlar det om bara tolv procent. Det stora skillnaderna mellan landstingen påvisas i en ny rapport från Socialstyrelsen. 

Klar etta är Stockholms län med 20,2 procent. Vid exempelvis Danderyds sjukhus är det 23 procent – högst i landet – som föder genom kejsarsnitt enligt rapporten ”Graviditeter, förlossningar och nyfödda barn”. Det kan jämföras med Östergötland, 12 procent, Jämtland, 12,7 procent och Kalmar, 13,1 procent. Förklaringarna är flera enligt Ellika Andolf, professor i obstetrik och gynekologi vid just Danderyds sjukhus.

– Oftast kan mammorna vara lite äldre i storstäder. Sedan tror jag att storstadsmänniskor kan vara mera krävande ibland. Just i Östergötland låg man för sju år sedan på samma siffra som Stockholm gör nu innan ett massivt arbete sattes i gång för att sänka antalet.

– Vi bedömde att det var många kejsarsnitt som gjordes i onödan för mamman och barnen. Ska man välja är det alltid mindre komplikationer vid vanlig förlossning, säger Marie Blomberg, överläkare på förlossningskliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Förutom risker vid själva förlossningen för såväl barnet som mamman har det också visat sig att barn som förlösts genom kejsarsnitt löper större risk för att utveckla diabetes och allergiska besvär. Vad skulle då vara en norm?

Världshälsoorganisationen (WHO) har som riktlinje 15 procent. Det skulle i så fall betyda att 15 av 20 landsting – uppgifter för Värmland saknas – ligger över snittet.

– Vi ska inte sträva efter en exakt siffra. I USA till exempel ligger man kring 40 procent. Viktigast är att göra en sådan bra förlossning som möjligt, sedan ska de akuta kejsarsnitten försöka att minskas, säger Ellika Andolf.

Min kommentar: Jag tycker det är viktigt att belysa detta ”ämne” i ett debattklimat där politiken står skild från verkligheten. Sjukvården är till för människan, och inte tvärtom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s