Statiner och gamla tanter

Det kommer flera frågor om hur man ska göra med sin gamla mamma som står på statiner. Jag kan bara referera till den vetenaksp jag läst.

En undersökning i Journal of evaluation in Clinical Practice hade man gått igenom kvinnor med högt respektive lågt kolesterol.De med högt kolesterol hade 30% mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom, stroke jämfört med kvinnor med normalt eller lågt kolesterol. Alltså de som får Statiner har högre risk att då i de sjukdomar som statiner ska skydda emot.

En metatsudie där man slagit samman och räknat ihop elva olika studier publicerades i Archives of Internal Medicine. Den visade klart att kvinnor jämfört med män hade en större risk att dö AV behandlingen av olika sjukdomar inklusive stroke. Vilket talar för att man utsätter kvinnan som får statiner för en högre risk än om hon vore obehandlad.

Archives of Internal Medicine hade 2012 en undersökning, en randomiserad studie med 1000 personer. Där visade det sig att kvinnor hade mera trötthet,svaghet och minskad energinivå jämfört med män.

Så om Du har en gammal mamma som är trött och svag och har ont i musklerna och står på kolesterolsänkare är det enligt dessa undersökningar en livräddande åtgärd att smyga ut dem och be läkaren läsa annat än broschyrerna från Big Pharma.

Man bör också se efter om den som propagerar för ökad pilleranvändning är anställd som expert åt något av bolagen som tillverkar medicinerna.
Professor Nilsson var expert åt en hoper bolag men han vara hederlig nog att skriva detta i Läkartidningen. Då vet man för vem han talar och kanske vem som skrivit artikeln.

Framinghamstudien uppföljningen efter 30 visar heller ingen vinst för kvinnor. Det värsta är om man får statiner och är gravid eller blir gravid så är riskerna för missbildningar på hjärnan något varje läkare måste tänka på när han förskriver till kvinnor.

Kom ihåg att trötthet, muskelvärk och minnesstörningar ofta följer statbehandling. Det är då inte fel statiner utan fel att behandla med stationer. Om dom har ont i musklerna och hjärtsvikt sätt in dem fort som attan på CoQ10.

Kolla också med speciellt prov, Creatin kinas, om njurarna håller på att slås ut- det kallas Rhabdomyolys då hamnar man ofta i dialys och det är ett livshotande tillstånd.
Det drabbar enligt uppgift en person på 27000 men om ni delar 800 000 som behandlas blir det rätt många.

Nisse Simonsons Hjärnhandel  Nisse Simonsson på Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s