IBD ökar starkt – ännu oklart varför

Sammanfattat (Läkartidningen)

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) omfattar ulcerös kolit, Crohns sjukdom och mikroskopisk kolit. Insjuknandet sker i alla åldrar, men oftast i yngre medelåldern vid ulcerös kolit och Crohns sjukdom och i övre medelåldern vid mikroskopisk kolit. Incidensen har ökat påtagligt de senaste decennierna, och IBD har blivit mer vanlig i bl a Asien. I Stockholm har incidensen av IBD hos barn och incidensen av Crohns sjukdom bland vuxna ökat reellt. I Sverige har uppskattningsvis 0,5–1 procent av befolkningen IBD.

Ur artikeln:
”Varför inflammatorisk tarmsjukdom har ökat är oklart. Orsaken till IBD är fortfarande okänd. Troligtvis är den multifaktoriell med en kombination av immunologiska, mikrobiella och yttre faktorer, som bidrar till sjukdomsuppkomst hos en predisponerad individ. Förändrade miljöfaktorer kan ha bidragit till det förändrade epidemiologiska mönstret över tid. En möjlig orsak som föreslagits är den s k hygienhypotesen. Med förbättrade sanitära förhållanden och minskad exponering för bakterier i barndomen skulle risken för att senare insjukna i inflammatorisk tarmsjukdom öka.”.

Explosiv ökning av tarmsjukdom – varför?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s