Svensk metod för detektion av malignt melanom

Svensk metod för detektion av malignt melanom publicerad i ansedda British Journal of Dermatology Stockholm den 3 Juni, 2014 – Svenska medicinteknik bolaget SciBase AB offentliggör idag publiceringen, i den ansedda British Journal of Dermatology, av en internationell klinisk studie avseende detektion av malignt melanom – den dödligaste formen av hudcancer. Resultaten av denna studie – den största av sitt slag som hittills genomförts – visar att bolagets produkt Nevisense är ett viktigt nytt icke-invasivt verktyg som med hög precision möjliggör för dermatologer att utvärdera hudförändringar där misstanke finns om malignt melanom.

Nevisense teknologin bygger på Elektrisk Impedans Spektroskopi (EIS) vilken möjliggör en objektiv analys av hudförändringar med misstanke om malignt melanom. Nevisense har, som det första icke-visuella verktyget för melanomdetektion, redan väckt stort intresse hos dermatologer och SciBase förväntar att publiceringen av denna viktiga studie kommer att leda till en bred användning av Nevisense i den ofta svåra processen att tidigt diagnosticera maligna melanom.

Den prospektiva, blindade multicenterstudien genomfördes på 5 amerikanska och 17 europeiska kliniker. Totalt 1,951 personer med sammanlagt 2.416 hudförändringar inkluderades i studien; 1,943 hudförändringar inklusive 265 maligna melanom uppfyllde kriterierna för analys. Nevisense uppvisade en sensitivitet på 97 % (förmåga att detektera malignt melanom) och en specificitet på 34 % (förmåga att utesluta förekomst av malignt melanom). Instrumentet uppvisade därutöver en sensitivitet på 100% när det gäller detektion av andra former av hudcancer än malignt melanom.

”Vi är oerhört glada över resultaten av denna banbrytande studie”, säger Simon Grant, VD för SciBase. ”Att identifiera melanom kan vara en utmaning, speciellt i de tidiga och mest behandlingsbara stadierna. Studien påvisar detta genom en fristående utvärdering av dermatoskopi och histopatologi, vilket hade sensitiviteter på respektive 71% och 85%. Detta bekräftar att Nevisense kan identifiera melanom som potentiellt feldiagnosticeras genom att enbart använda dagens visuella metoder. Resultaten från studien understryker att Nevisense kan bidra till en enklare och tidigare upptäckt av maligna melanom och därigenom potentiellt rädda liv.”

Malvehy J, Hauschild A, Curiel-Lewandrowski C, et al. (2014). Clinical performance of the Nevisense system in cutaneous melanoma detection: an international, multi-centre, prospective and blinded clinical trial on efficacy and safety. British Journal of Dermatology.

Länk till SciBase AB

Länk till Onkologi i Sverige

Elektrisk impedansspektroskopi for non-invasiv måling av laktat i biologisk vev

Min kommentar!
Jag undrar när detta instrument kommer ut på våra ”privata vårdcentraler”? Kostnaden för att utrusta och utbilda våra ”specialister i allmänmedicin” med ett sådant instrument anses försumbar, jämfört med vårdkostnaden för behandling av maligna melanom och följderna av denna sjukdom. Tyvärr ligger kostnaden för behandling och eftervård av sjuka utanför den ”privata intressesfären”. Därför kommer Nevisense att fattas på ”några” vårdcentraler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s