Gynnsam mutation – frisk trots riskfaktorer för typ 2 diabetes

I ett stort internationellt samarbete har forskare identifierat genetiska mutationer som ger ett kraftfullt skydd mot typ 2 diabetes. Det är första gången i diabetessammanhang en mutation har visat sig vara fördelaktig. Individer med mutationen insjuknar inte trots att de har flera av de klassiska riskfaktorerna, fetma, hög ålder och hälsoskadlig livsstil.

Mutationens antidiabetiska effekt är så uttalad att försök att kopiera dess verkan är en given måltavla för ett helt nytt sätt att behandla diabetes.

– Hittills har vi mest sökt efter genvarianter som ökar risken för typ 2 diabetes. Nu tänkte vi tvärtom – varför drabbas inte personer som har alla riskfaktorer, vad är det som skyddar dem? säger Leif Groop, professor på Lunds universitets Diabetescenter, och en av författarna bakom studien som publicerats online i Nature Genetics.

Läs hela reportaget här >>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s