Det här vill jag gärna att du läser

Hej,

Jag heter Birgitta, är 72 år gammal och pensionär. Jag började arbeta när jag var sjutton år. Det var min första heltidsanställning, på Svenska Dagbladets distributionsavdelning. Jag har arbetat heltid och även extra under sommarsemestern, förutom när jag studerade på högskola och när jag fick barn. Då tvingades jag vara hemma med min son som var sjuk som småbarn. Det fanns inget daghem som kunde ta hand om honom.

Senare började jag arbeta på posten och trivdes bra där i flera år. Jag arbetade där tills jag fyllde sextio och min kropp inte längre orkade med. Jag hade problem med höften och kunde inte stå upp så mycket som arbetet krävde. Samtidigt var min mor gammal då och behövde mycket hjälp hemma. Hemtjänsten hade inte resurser att kunna ge henne den hjälp som behövdes.

Jag kan säga klart och tydligt att jag inte är nöjd med min pension. Vi har ju redan betalat skatt en gång, och nu ska vi betala mer skatt än alla andra på våra pensioner. Det känns inte rättvist. Vi som har haft det sämst ställt drabbas värst av den orättvisa skatten. Man blir inte piggare och friskare med åren och allting kostar – läkarbesök och mediciner. Samtidigt har högkostnadsskyddet på flera mediciner tagits bort. Som tur är har jag själv ingen allvarlig sjukdom. Om någonting skulle hända så vet jag faktiskt inte hur jag skulle få det att gå ihop med 9 000 i månaden före skatt. 

Pensionärsskatten kanske låter abstrakt, som något som bara är en fråga om skattesatser hit och dit, men för mig är det allvar. Det handlar om att kunna få det att gå runt och att jag, som har jobbat hårt i hela mitt liv, inte ska straffas för att jag går i pension. Jag hoppas att fler tänker på mig när de går och röstar i september. Vi måste avskaffa den orättvisa pensionärsskatten, och se till att alla pensionärer får rätt till en trygg ålderdom.

Vänliga hälsningar, Birgitta

Avskaffa pensionärsskatten (PDF)

Stå upp för mormor! Engagera dig i pensionsfrågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s