Region Halland är en väl inavlad koloss på lerfötter!

Det är stora brister i den alltför politikertäta organisationen, Region Halland!

Region Hallands problem är inte brist på resurser, utan brist på ledarskap och stora brister i en alltför politikertät organisation. 

Vi får regelbundet ekonomiska rapporter från Region Halland som mer påminner om en berg-och dalbana som på Liseberg. Ena månaden ligger man på tiotals miljoner plus, nästa månad lika mycket back. Varje gång man ligger på minus så skriker våra politiker på mer pengar till regionen. Tur att ingen av dessa politiker eller tjänstemän arbetar i det privata näringslivet, för där hade de inte blivit långlivade med den ekonomi som de presenterar.

Men, vad är egentligen de stora problemen i Region Halland som leder till denna totala ekonomiska förvirring? Problemet är inte brist på resurser, vare sig ekonomiska eller personella.

Det som saknas är organisation och ledarskap.

Det är brist på organisation. Inom regionen finns ett antal av oss skattebetalare avlönade regionråd. Trots att jag bott många år i Halmstad, har jag ingen aning om vilka dess politiker är. Detta tyder på att alla dess regionråd inte behövs utan vi kan här spara skattepengar.

Planerade operationer som ställs in på grund av att en person saknas i operationsteamet tyder på dålig planering och organisation

Den offentliga vården ägnar för lite tid åt patienterna. I stället lägger man mycket tid och resurser på olika projekt, folkhälsoarbete, seminarier och konferenser. Den privata vården fokuserar på patienten.

Inrätta kvartersakuter på våra vårdcentraler och hänvisa patienterna dit istället för att alla skall besöka akutsjukvården på sjukhusen som leder till oacceptabla väntetider.

Det är brist på ledarskap. Sluta att befordra duktig vårdpersonal till att bli dåliga chefer och ledare. Detta är kapitalförstöring av gigantiska mått.

Låt den som utses till chef också vara chef. Politikerna ska endast sätta upp mål och tilldela resurser, (VAD som ska göras). Chefen och personalen beslutar HUR detta ska genomföras. Politikerna ska sluta lägga sig i det dagliga arbetet.

Tillsätt chefer och ledare som vågar vara chef och ledare och som i första hand inte tänker på det kollegiala när man fattar beslut. Chef och ledare måste börja inse vem som är deras uppdragsgivare. 

Detta skulle spara regionen stora summor pengar i stället för att köpa ut misslyckade chefer. 

Veteranen

(Texten ovan är kopierad i sin helhet, medan rubrikerna är bloggarens konstruktion!)

En mycket bra insändare i Hallandsposten om verklighetens Region Halland.
(Du måste vara HP-prenumerant för att kunna läsa insändaren. Sidan 20.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s