Risken att bli smittad är förfärande stor

Sjukas säkerhet måste gå före sjukhusanställdas bekvämlighet! Ställ krav på att bli behandlad – med skyddshandskar, rena kläder och i rena rum.

Jag, förvånas ej över den ökande spridningen av MRSA (Meticillinresistenta Staphylococcus aureus), då provtagningsrutinerna på sjuhus och vårdcentraler är oacceptabelt ”slappa”.

Provtagningarna sker oftast utan skyddshandskar!? Provtagerskan tvättar noga området för instick med sprit. När så nålsticket ska ske, pickar provtagerskan på provtagningskärlet med sitt bara finger – alltså utan skyddshandske.

Efter det sticks protagningsnålen direkt in i blodbanan genom det nu kontaminerade området. De stafylokocker labassen hade runt nagelbanden följer sannolikt med nålen in i blodbanan. Det är då ganska troligt att de staffalykocker människan i allmänhet och provtagerskan i synnerhet normalt bär på runt nagelbanden, följer med nålen in i blodbanan.
Risken för en allvarlig blodförgiftning är överhängande. Särskilt för den redan sjuke. Därför borde sjukvården förbättra rutinerna mot bakteriologisk kontaminering, genom handtvätt och handsktvång. För att förhindra MRSA-smitta.

Vid blodgivning på blodcentraler, arbetar labassen på samma sätt som med förfarandet vid provtagning, alltså utan skyddshandskar.

Naturligtvis och inte att förglömma, är klädseln och lokalstädningen icke helt försumbara smittrisker. Jag minns hur vi lade de första MRSA- fallen isolerade på infektionskliniken.

Det är dags för en förändring av rutinerna för provtagning, blodgivning och behandling!

De sjukas säkerhet måste gå före de sjukhusanställdas bekvämlighet!

Sprit dödar inte bakterier, bara människor!

Förvånas icke över MRSA-spridning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s