Saknar Anna Lindhs frispråkighet

I dagens kalla Svenska antikommunikativa klimat saknar jag Anna Lindh och hennes frispråkighet. Hon vågade ta bladet från munnen.

Sverige påminner idag starkt om Kejsarens nya kläder! I synnerhet efter Stefan Löfvens tal till folket i huvudstaden idag.

Anna Lindh skulle aldrig har uttryckt sig på detta oansenliga och färglösa sätt.

Så här skrev några av världens större tidningar om Anna Lindhs frispråkighet efter det brutala mordet på henne!

Libération
Hoppas att svenskarna ska behålla så mycket som möjligt av öppenheten och närheten till väljarna.

The Times
”Anna Lindh var ett koncentrat av det bästa av Sverige. Hon hade styrkan, övertygelsen, envisheten och vänligheten i en lyckad blandning, i kombination med den underbara svenska dygden öppenhet gränsande till naivitet”.

Rossijskaja Gazeta
”Landets toppolitiker har liksom tidigare avvisat livvaktsskydd och officiella bilar med blinkande lampor”, skriver tidningen som också uttalar förhoppningen att Ryssland också kan lära något av detta.

Jyllands-Posten
”Det är inte ett speciellt svenskt fenomen att en våldsman kan slå ner en människa på ett varuhus och försvinna efteråt. Det kunde lika gärna hända i Danmark och det är ett allvarligt svaghetstecken”, skriver JP som avslutningsvis konstaterar att Anna Lindhs död har berört både statsledare och vanliga människor över gränserna.

Süddeutsche Zeitungs
”Den svenska synvillan” att svenskarna inte lärt något av mordet på Olof Palme. ”De lever fortfarande i den bedrägliga känslan av att alla svenskar är en enda stor familj där mord och dråp över huvud taget inte kan förekomma.”

New York Times
Anna Lindh beskrivs som en mycket populär eurovän som engagerade sig i miljöfrågor och kampen för mänskliga rättigheter. Hon var dessutom en kraftfull och ovanligt frispråkig socialdemokrat som kallade president Bush för ”Lone Ranger” och kritiserade USA bland annat för landets agerande kring den internationella brottsdomstolen.

Le Soir
”Hon var både typisk och atypisk för det svenska öppna samhället. Typisk för att hon var en kvinna i maktens centrum – som fritt tog en promenad utan livvakter. Atypisk för att hon var en sådan stark europavän i ett land med så många EU-skeptiker”.