Vem dödade Aaron Swartz

Jag såg ett program på TV2 i eftermiddags. Programmet handlade om en av världens främsta visselblåsare Aaron Swartz.

Han kämpade ända in i livsplanket för att göra offentliga uppgifter offentliga för alla som hade behov av dessa. Tyvärr blev multinationella företag ”besvärade” när deras inkomster började sina på grund av Aaron.

Aaron Swartz var ett ovanligt begåvat barn. Han kunde läsa redan vid tre års ålder och skrev specifikationerna till Creative Commons när han var femton. Som medskapare till Reddit och RSS låg världen framför hans fötter.

Men Internetaktivisten Aaron brydde sig varken om pengar eller bekvämlighet, hans intresse låg istället i aktivism och frihet på nätet.

Tyvärr för Aaron petade han i känsligt material Sådant material som egentligen var offentligt, men som skrupelfria företag lade beslag på och tog rejält betalt för att tillåta vanliga människor tillgång till. De som inte hade ett fett kontokort lämnades utan offentliga uppgifter.

Min hemula fråga är vem dödade Aaron Swartz? Var det FBI? Eller var det de JSTOR och MIT som anmälde Aaron, men sedan drog tillbaka anmälan? Eller var det den ”hängivne” åklagaren Stephen Heymann som efter Aarons död ”drog sig tillbaka”?

Jag skulle säga att alla bidrog till att vår tids störste fria kommunikatörs död. Direkt – eller indirekt.

Fri kommunikation är demokratins främsta medel för bevarande av en fri och fredlig värld.

Se filmen och bedöm själva.