Specialister och vårdcentraler

Jag var och besökte min vårdcentral för några dagar sedan. Jag ville ha en remiss till röntgen för att röntga en smärtande axel. Så klart att jag fick remissen efter en liten undersökning.
Så såg läkaren mitt röda öga och blev genast intresserad av det. Jag berättade då för doktorn att jag får sådana små röda ”blodutgjutningar” när jag är ute i kall blåst (är golfspelare).

När jag hade varit hemma ett tag så ringde jag upp läkaren igen. Jag ville mäta ögontrycket. Jag befarade högt ögontryck. Då har inte vårdcentralen någon möjlighet att mäta ögontrycket. Läkaren ansåg att jag skulle ringa sjukhusets ögonklinik. Ögonkliniken berättade då att jag borde beställa tid hos en optiker, då dessa mäter ögontrycket.

Då är samhällets tanke att jag först ska besöka en optiker à 400 kronor. Optikern kommer då på att jag bör besöka ögonkliniken à 450 kronor. 150 kronor till sjuksköterskan och 300 kronor till läkaren. Min fråga är då om det inte hade varit bättre om jag hade besökt ögonkliniken direkt? Framförallt blir det betydligt billigare för mig!

Så googlar jag på ”röda ögon” och hittar andra symptom enligt följande:

Röda ögon kan vara ett symtom på leverproblem känd som skrumplever, den alkoholhaltiga leversjukdom som är potentiellt livshotande även om röda ögon är mer ofta ett symptom på infektion såsom konjunktivit.

Funktion 
Ögat är ett sensoriskt organ som fungerar som ett ljus-detection system och en kamera där vi se och uppleva världen. Dessutom är det en självrengörande orgel med ögonlocken för att skydda ögat från skadliga dammpartiklar och tårar förhindra infektion eftersom den innehåller en antiseptisk för att tvätta bort orenheter. Ögat är ett fönster in i vår allmänna hälsa och hälsa frågor show i skick för ögonen. Levern har olika funktioner som den producerar blodproteiner, kontrollerar blodsockernivån, transporterar fett runt kroppen, tillverkar galla och fungerar som en avgiftning enhet eftersom det tar bort hormoner, droger och toxiner från blodet och backar upp immunförsvaret. Det är det enda organ som kan läka sig själv att ge det inte lida irreparabel skada.

Villkor 
Gemensamma villkor orsakar röda ögon är på grund av infektioner, läkemedel eller öga defekter såsom konjunktivit, förkylning, hornhinnan repor, blodförtunnande medicinering (Warfrin) och glaukom; samt en Subkonjunktival blödning orsakad av hosta, nysningar eller högt blodtryck. Röda ögon kan dock också vara ett symptom på en trög lever eller överdriven konsumtion av alkohol, en sjukdom som kallas alkoholhaltiga leversjukdom där alkoholen skadar cellerna och dödar levern orsakar döden.

Symtom 
Lever upptäcks endast när levern börjar dö och symtomen kan likna en hepatit infektion, som är feber, svaghet, gulsot, buksmärtor och trötthet, samt andra symtom som dålig andedräkt, svettning, klåda, skadade röda ögon och hud. Villkoret kan bekräftas genom leverfunktionstester.

Behandling 
Avhållsamhet från alkohol är den enda behandlingen för lever och om ignoreras följderna kan vara dödliga. När en lidande slutar dricka, börjar levern att läka sig själv tillräckligt för att upprätthålla livet. Röda ögon är bara ett symptom på villkoret och kommer att klara upp av sig själv att ge sjuke slutar dricka.

Förebyggande/lösning
Människor som vill dricka alkohol bör inte dricka överdrivet men endast med måtta efter enhet förbrukning riktlinjer, anges på produkten.

Eftersom jag är måttligt utnyttjande av sprit, kan det förmodligen inte vara leverproblem. Man vet ju aldrig. Jag ska lyda ögonklinikens sjuksköterskas råd att använda ögondroppar flitigt ett tag. Kanske jag får ta kontakt med någon riktig specialist så småningom?