Novell eller roman

Jag sitter och sliter mina hårtestar i vånda över mitt skrivande. Ska jag skriva berättelserna i novell- eller romanform? Jag googlar för att få veta vilket som är vad, när och hur. Det finns mängder olika information om båda skrivformerna.

write
Bild från: Att skriva en novell

Några beräknar noveller och romaner i antalet sidor, medan andra gör det i antalet ord. Några går så långt som att bestämma skillnaden mellan dessa två skrivformer i antalet tecken.

En förklaring som kan anses som kan anses vara trevlig är följande av Kulturkoftan:

Låt mig berätta en historia om en vän till mig, språkbegåvad och med huvudet på skaft, som kom till Sverige i vuxen ålder och efter avklarad Sfi-kurs bestämde sig för att öppna en korvkiosk.

En dag kom en kund och beställde en vanlig kokt med bröd. ”Vill du ha senap?” frågade min vän. ”Mycket lite”, svarade kunden.

Här ställdes min vän som du förstår inför ett dilemma. Svenska förstod han, alla ord och grammatiska förutsättningar, men det här var ju något annat. Det här var ett uttryck som inte följde språkets egen logik.

För var går egentligen gränsen mellan mycket och lite? Och vad händer när man bakar ihop två motstående begrepp på det sättet? Vad bestämmer vad? Hur mycket senap på korven blir det?

”Jag får chansa”, tänkte min vän, för stolt för att avslöja sina språkliga tillkortakommanden, och sprutade följaktligen rejält med senap på korven. Kunden tog emot den med viss förvåning, tittade på den tjocka gula strängen och utbrast: ”Det blev ju lite mycket!”

Med det här vill jag bara ha sagt att med litteratur är det som med senapen på korven. Ibland får man bara låta det vara upp till korvätaren, eller läsaren, att avgöra vad det egentligen är man har i handen.

Om du ändå vill ha något slags definition så kan du titta på reglerna för det amerikanska litteraturpriset Nebula Awards. Det delas nämligen ut i kategorierna novell, långnovell, kortroman och roman och skillnaderna har de definierat såhär: en novell är mindre än 7 500 ord, en långnovell mellan 7 500 och 17 500 ord, en kortroman mellan 17 500 och 40 000 ord och en roman allt där utöver.

Novell istället för en roman

Vill du bli författare

Att skriva en novell

Poesi och novell