Min fina Nikon kamera

Äntligen fick jag min hett efterlängtade Nikon D60-kamera i mina händer.
Nikon D60

Så klart jag var spänd på hur det skulle kännas att hålla den mellan mina händer. Var det som jag hade tänkt?

Det kändes faktiskt bättre än förväntat faktiskt. Så knäppte jag på kameran men fick direkt en felkod. När jag tittade genom sökarens fönster blinkade ERROR längst ner i sökarbilden. Snabbt laddade jag ner en PDF-fil för att försöka lösa felet.

IMG_0694

När jag hittade rätt kapitel i den mycket pedagogiska och logiska användarmanualen, stod det: Kontakta närmaste serviceverkstad.

Naturligtvis skrev jag då följande brev till Nikon:

Hej Nikon! Äntligen hade jag råd att köpa mig en Nikon kamera (pensionär). Det har varit en sedan länge stor önskan. Jag köpte den begagnad genom Tradera. Överlycklig öppnade jag paketet och startade kameran. Naturligtvis saknades ett minneskort. Snabbt fixat ett ScanDisk 16 GB på Elgiganten. När jag startade kameran utan minneskort fick jag – ”! Fel. Tryck på avtryckaren igen.”. Jag trycker och trycker utan gott resultat. Jag läser ur den digra manualen att jag ska kontakta Nikon service. Därför detta mejl. Vad finns att göra. Jag är en aning händig eftersom jag har varit medicinsk ingenjör med dialys- och intensivvård som specialitet. Kanske jag kan fixa felet med lite muntlig hjälp? Jag kan ju inte lägga min med blottad strupe nu, när jag äntligen har nått målet. Eller? Hälsar, Jan Sjöberg

Jag fick detta svar:

Hej Jan, Tack för ditt mail och ditt tidigare samtal. Jag får verkligen beklaga att du har problem med din nyligen köpta D60. Jag har tittat närmre på felmeddelandet och det värkar som om slutaren har låst sig. Du nämnde att du försökt de åtgärder som manualen tipsar om utan gott resultat, därav får jag hänvisa till vår serviceverkstad, tyvärr ser jag dock att servicetiden har gått ut för D60 så vi kan inte garantera att felet går att åtgärda ifall exempelvis reservdelar behövs. Dock har jag gjort en liten undersökning och det verkar finnas filmer och tillvägagångssätt att ordna problemet hemifrån efter att jag sökte på ”Nikon D60 Tryck in avtryckaren igen” på Google. Om du känner dig händig kan du våga dig på en sådan lösning. Om problemet är så som beskrivet ur dessa 3e partskällor (kugghjul som hindrar slutaren) bör även våran verkstad kunna lösa problemet och du är välkommen att skicka in din kamera. Med vänliga hälsningar. Robert M. Rådgivare

Det var ingen upplyftande information jag fick. Så jag tog kontakt med Tradera och fick chatta med en mycket trevlig person, Sofie. Hon rekommenderade mig att kontakta säljaren.

Jag trodde då att det  var en privatperson som alla de andra säljarna. Det visade sig vara ett större företag som tar hand om distribution, försäljning och inköp av prylar på bland anat Tradera.

Så klart att jag nu har haft en trevlig konversation med detta företags Julia. Jag blev mycket schangtilt erbjuden att behålla kameran och få tillbaka 75 procent av priset jag gav för kameran.

Normalt hade jag nappat på erbjudandet, men på grund av ålder och sjukdom, ser jag hellre att jag kan köpa en fungerande kamera direkt.

Så det blir nu att returnera kameran. Snyft!