Kolhydrater och eller proteiner

Jag har börjat träna konditionsträning för att orka spela golf 18 hål med så mycket fokus som det bara går. Jag läser hyllmeter med text för att försöka genvägar mot målet vår sommar 2018. Så läser jag följande ur Runner´s World:

5. Få i dig kolhydrater under träningen!
Det är allmänt känt att kroppen behöver kolhydrater för att kunna prestera vid högre intensitet, och mycket forskning visar även att kolhydrater under träning kan hjälpa prestationsförmågan, samt att man upplever träningen som mindre jobbig. Det spelar ingen större roll om man dricker eller äter sina kolhydrater (fast eller flytande föda) under aktiviteten, gör det som du mår bäst av. Ett tips, om man inte vet om man kommer att orka den sista kilometern eller om man springer ett kortare lopp (5 kilometer) och behöver en extra kick, är att skölja munnen med något kolhydratrikt. Detta triggar kroppen och kan eventuellt förbättra din löpning med någon procent i några minuter.

Det som stör mig, är att Emma skriver ”mycket forskning visar även att kolhydrater under träning kan hjälpa prestationsförmågan” och undrar vilken forskning specifikt? Som väl är skriver Emma ”kan” i mening en osäkerhet.

Vad jag kan läsa mig till så finns det ingen sådan forskning. Vad jag vet så grundar sig sådan forskning som Emma nämner, på troende, vilket vi oftast gör i kyrkan.

Vad jag kan läsa mig till är att riktig forskning skall grunda sig på randomiserande studier, och det gör inte uttalandet om ”mycket forskning visar även att kolhydrater under träning kan hjälpa prestationsförmågan”.

Den forskning jag kan läsa mig till, är att det är bättre, eller minst lika bra med protein som med kolhydrater för att ha maximalt utbyte av sin kost vid större uttag. Som uttag vid löpning, styrketräning och fokuseringsidrotter såsom golf och andra.

Vad jag vet så orsakar kolhydrater och i synnerhet snabba kolhydrater ett snabbt ökat insulinpåslag, vilket inte är så gynnsamt för varken kropp ett annat. Nyare forskning visar på att kolhydrater är orsaken till de flesta hjärtkärlsjukdomar.

Några länkar i ämnet:

Högt insulinpåslag och PCO

Högt insulinpåslag / Diabetes

Kom i optimal ketos

Träna smart

Är det skillnad på kolhydrater och kolhydrater