Öka ditt självförtroende

Var inte för hård mot dig själv efter en dålig golfrunda
En lektion av Fredrik Wetterstrand

Alla-och-Fredrik (1)
Bild: golfbranschen.se

Ibland är golf det svåraste man kan ägna sig åt. Det är omöjligt att få bollen dit man vill. Uppgivenhet och tankar på bowling eller fiske börjar infinna sig. Självförtroendet är kört i botten. Veckan efter lossnar spelet. Bollen vet exakt vart den ska någonstans. Golf känns plötsligt enkelt. Det är omöjligt att förstå hur det bara för en vecka sedan kunde kännas så hopplöst. Nu fattar man inte hur man kunde tycka att golf var svårt. Bollträffen är perfekt och man har ingen förståelse för att andra kan tycka att golf är svårt. Funderingar på att satsa lite extra på golf och kanske sätta lite tuffare mål börjar röra sig i huvudet. Självförtroendet är på topp.

Man slits mellan hopp och förtvivlan. Det är frustrerande – och jobbigt för självförtroendet som åker berg-och-dalbana hela tiden. Men – måste självförtroendet vara ett offer för omständigheterna?

Utan tvekan är självförtroende viktigt i golf. Ju bättre självförtroende du har, desto mindre oroar du dig för negativa konsekvenser av dina slag. Du kan ta motgångar bättre och kommer inte att vara lika nervös i avgörande lägen. Men är det så att självförtroendet bara förbättras när vi spelar bra och försämras när vi spelar dåligt? Då borde det vara omöjligt att vända en trend. Ju sämre du spelar, desto sämre självförtroende får du, vilket leder till ännu sämre spel och ännu sämre självförtroende. Vilket dilemma! Men – hur kan det finnas spelare som lämnar golfbanan med samma höga självförtroende, oavsett hur det har gått? Och hur kan vissa proffs komma tillbaka till toppen trots att de haft motgångar i flera år? Det verkar som om självförtroendet inte bara är ett offer för omständigheterna. Det kan påverkas på andra sätt än av den senaste rundan.

Efter en runda eller efter ett specifikt slag tolkar man resultatet. Oavsett om det var bra eller dåligt söker man en förklaring till varför det blev som det blev. Den tolkning vi gör påverkar självförtroendet och tolkningen kan se olika ut för olika personer. Du känner säkert någon som alltid har en bra bortförklaring till en dålig runda. Lika säkert känner du någon som efter en dålig runda skyller allting på sig själv: ”Jag är så dålig på golf…” Efter en lyckad runda tycker vissa att de haft tur medan andra förklarar det med att de tränat hårt och verkligen nått upp till sin förmåga.

Sådana förklaringar påverkar självförtroendet i stor utsträckning och det lustiga är att de flesta tenderar att använda samma tolkningsmönster oavsett vad den verkliga förklaringen till resultatet är. Vissa lägger alltid skulden på något utomstående när det går dåligt – banan, greenerna eller det långsamma spelet. Aldrig personens egen förmåga. Förvisso kan dessa personer åka ifrån banan med hyfsat självförtroende men på grund av den dåliga självinsikten kommer de sannolikt inte att träna på det de behöver. Ett sådant tolkningsmönster är därför inte särskilt konstruktivt i längden.

Andra spelare tenderar att lägga skulden på sig själva, oavsett om det är deras eget fel eller inte att det gått dåligt. Nackdelen med ett sådant tolkningsmönster är förstås att det drabbar självförtroendet negativt och om det går dåligt under en längre period är det lätt att man förklarar sig vara ett hopplöst fall och slutar spela. Å andra sidan har dessa personer en relativt god självinsikt och tenderar därmed att verkligen ta tag i de saker de behöver.

Bra prestationer kan också tolkas på olika sätt. Vissa tycker alltid att det var deras egen förmåga som gjorde att de lyckades. Sådana spelare kommer givetvis att höja sitt självförtroende när det går bra. Spelare som däremot förklarar sina framgångar med tur, att banan var lätt eller motståndarna dåliga kommer inte att få samma höjning av självförtroendet. För att få ett högt och jämnt självförtroende ska man alltså vara lagom ärlig mot sig själv i motgång. Lägg inte skulden på din egen förmåga om det inte är ditt eget fel att det gick dåligt. Acceptera att det finns omständigheter utanför din kontroll som påverkar ditt resultat. Men skyll inte allt på otur eller på något du inte har kontroll över.

4 TIPS på hur du ökar ditt självförtroende:
. Tänk ofta på dina bästa slag och dina bästa rundor.
. Träna in ett bra kroppsspråk, så att du ser ut att ha bra självförtroende. Det smittar av sig på dina tankar.
. Prata positivt med dig själv när du spelar.
. Träna upp din fysik. Självförtroendet ökar mycket om man är vältränad.

Fredrik vet vad man ska träna på och varför!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s