Har jag skaffat mig diabetes

Jag var på vårdcentralen (VC) igår onsdag för att lämna urinprov och ta blodprov i går. Vid tremånaders provtagning för min leukemi såg man att jag hade höga sockervärden. Man trodde att jag hade prediabetes i våras och somras.
Det kan ha berott på min omfattande kärloperation i maj. Efter lite omläggning av kosten mot LCHF-hållet lyckades jag sänka ”sockervärdet” till normal nivå.

anton-pump-700px

Vid gårdagens provtagning blev jag utsatt för vägning, längdmätning och mätning av midjemåttet. Det är faktiskt första gången det sker sedan jag bytte vårdcentral för några år sedan. Det kan bero på att jag har fått en ny allmänläkare, tillika professor i – hälsa och livsstil. Det passar ju som hand i handske.

Om en vecka ska besöka VC och läkaren igen. Kanske blir det nya prover då? Kanske det blir några nyttiga råd hur jag ska bli en frisk åldring? Tanken är att jag drabbats av ett förstadium till diabetes 2 kallat prediabetes. Visar gårdagens prover resultat i överkant, har diabetessköterska förvarnat om att man ska provocera min bukspottskörtel med koncentrerad sockerlösning.

Det innebär blodprov på fastande mage. Sedan får jag dricka en sockerlösning och sitta ner trettio minuter. Efter de trettio minuterna tar man nytt blodprov. Man gör denna manöver för att se om min bukspottkörtel kan producera tillräckligt med insulin för att jag ska må bra.

Resultatet redovisas här om ett par veckor.

Lär dig om Diabetes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s