Sverige måste ta kritiken mot valsystemet på allvar

Jag har inte för vana att politisera mig här på min nya fina blogg, men jag gör ett undantag då DN skriver om vad jag har skrivit in och skrikit ut under många år.

Så fantastiskt bra. Jag har frågat efter något liknande under många år. Detta är briljant. Med detta system slipper vi politikers inblandning/påverkan genom att placera ryggdunkare, alltså presumtiva godhetspolitiker i nummerordning.

Man ska då ha i minnet att mindre än 25 procent av 6,5 miljoner väljare satte kryss på sina valsedlar år 2018!

Utdrag ur artikeln här:

valfusk
Många väljare plockar valsedlarna inne i vallokalen och åtskilliga tar då bara sitt eget parti. De flesta tycks inte bry sig om att dölja vad de röstar på, skriver artikelförfattarna. Foto: Johan Nilsson / TT

DN DEBATT 26/1. Sverige måste ta till sig kritiken från internationella valobservatörer och förbättra valsystemet. Vi noterar att det i regeringsförklaringen står att ”valsystemets motståndskraft mot manipulation förbättras” och föreslår nu att Sverige följer våra nordiska grannar och utformar valsedeln på ett nytt sätt, skriver statsvetarna Jørgen Elklit och Olof Petersson.

Det är hög tid att sopa rent framför egen dörr. Sverige har lagt ner stora resurser på att lära andra länder hur man ska bygga demokrati genom att ordna allmänna, fria och hemliga val. Samma princip slås fast i vår grundlag men i praktiken finns det en rad problem med hur val är organiserade i dagens Sverige.

Att rösta genom att skriva en siffra blir en nyhet för svenskarna men är en vanesak för våra finländska grannar.

bigoriginal-1
Artikelförfattarnas principskiss av en ny svensk valsedel.

Läs hela artikeln här >>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s