Om Imatinib, Glivec och KML

Jag började med Glivec 2014 när man konstaterade att jag hade drabbats av KML. När så patentet för Glivec gick ut kom det nya mediciner, men med samma koncept ut på marknaden.

Naturligtvis blev jag begåvad med de nya mycket billigare preparaten. Det är ju lovvärt att mediciner blir billigare, men och det finns några men! Glivec som togs fram av Novartis och att Novartis lade många miljoner på forskningen, tappade nu andelar. Kanske normal, med förskräckligt.

Nu om de nya medicinerna!

Jag var ju van vid små biverkningar såsom kramper i underbenens muskler. Jag fick kalla händer och fötter, trots att blodflödet var normalt. Jag fick påsar under ögonen, men det kunde jag ju leva med.

Med de nya medicinerna förvärrade dessa biverkningar. Jag fick blöt mage som vid några tillfällen orsakade katastrofala olyckor i sängen på nätterna. Jag sket helt enkelt ner mig. Utöver det fick jag ett starkt illamående strax efter intagandet av tabletten. Det oavsett om jag drack mycket eller åt en rejäl måltid före.

LSH

Nu i veckan var jag på apoteket för att hämta ut ny medicin. Jag hade då missat att förnya receptet. Naturligtvis var det i torsdags och medicinen kunde inte levereras förrän på måndagen. Jag gick då upp på hematologen för att fråga om jag kunde hålla upp med medicineringen till på måndagen tills jag fick ny medicin. Läkaren tyckte inte att jag skull hålla upp, så jag fick tabletter av avdelningen.

De nya tabletterna heter Imatinib Zantos. Tabletterna ser ut precis som Glivec. Efter fyra tabletter är jag lite trött på det hemska illamåendet som uppstår. Det börjar några minuter efter intagandet av medicinen. Naturligtvis Googlar jag på Imatinib Zantos och gör precis som man säger om intagandet. Trots det mår jag hemskt illa under några timmar.

Det blir spännande att se hur mina Glivec fungerar. Är det som tidigare att bindemedlet i imatinib-kopiorna ger biverkningar, eller om det är min kropp som börjar sparka bakut av 5 års behandling med imatinib? Jag återkommer med besked om någon vecka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s