Lönsam handel med mörk baksida

Handeln med vilda djur och växter är en lönsam affär som varje år omsätter många miljarder dollar. WWF stöttar det internationella nätverket TRAFFIC som arbetar med att kartlägga handeln och stoppa illegal sådan.

Varje år säljs flera miljoner vildfångade fåglar, tiotusentals apor, miljontals orkidéer och ett oräkneligt antal andra djur och växter år på den internationella marknaden.

De säljs som exotiska husdjur eller blir till pälsar, skor, väskor och skärp. Skelettdelar, gallblåsor, horn, betar och doftkörtlar blir ingredienser i naturmediciner och mat, eller förvandlas till smycken och prydnadsföremål.

Elefanter

En ökad efterfrågan på elfenben har skapat en katastrofal situation för världens elefanter. Många stora nationalparker och naturreservat i Afrika har blivit slagfält med tungt beväpnade tjuvjägare som ostört kan härja i industriell skala. Även världens noshörningsarter är utsatta för tjuvjakt och illegal handel.

År 1973 kom ett antal länder överens om att handel inte får vara orsaken till att vilda djur och växter utrotas. Överenskommelsen heter CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) och kallas även för Washington-konventionen.

180 länder har skrivit under konventionen som listar cirka 5 000 hotade djurarter och drygt 29 000 hotade växtarter.

Länderna lovar att i nationella lagar förbjuda handeln med de utrotningshotade arterna och att kontrollera handeln för de arter som riskerar att bli utrotade.

Mer information om den internationella handeln hittar du här:

> TRAFFIC

> WWF International

> CITES-konventionens webbsida

PS.
Kopierad text från WWF om – Illegal handel med vilda djur och växter.
Tyvärr hindrar mina ringa pensionsmedel aktivt deltagande i WWF.
Ds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s