I drömmar finns möjligheter

Därför mår vi bra av att drömma och längta.

Det kan vara pirret i magen när du tänker på resan som nu ska bli av. Förväntan inför kalaset du planerat så länge. Fantasin om charmören som kanske en dag slår sig ner på just din parkbänk. Tanken på vitsipporna som äntligen blommar i björkbacken. Drömmar kommer i många former – och de är viktiga för oss.

Enligt psykologen och psykoterapeuten Anne Saari finns det tre dimensioner som gör livet värt att leva: drömmar, nuet och våra mål.

– Förmågan att drömma sig bort kan hjälpa oss att orka vara i nuet, även i perioder av sorg eller oro. Att ha planer och saker att se fram emot ger oss riktlinjer och en känsla av mening, säger hon.

Anne menar att samspelet mellan dimensionerna är viktigt. Nuet är alltid närvarande och vi måste förhålla oss till våra livsvillkor. Oavsett om vi vill eller inte.

– Drömmar ger själen chans att vila. När vi fantiserar om glädjefyllda stunder är vi redan där mentalt. Vi behöver inte ens genomföra drömmarna för att kunna njuta av välbefinnandet de ger.

Anne säger att med fantasins hjälp finns allt vi behöver för att må bra inom räckhåll.

– Äventyret finns närmare än du tror.

Möjligheter till glädje

Så drömmar och fantasier skänker oss glädje och kraft och är viktiga för vår förmåga att acceptera nuet. Men det kan också bidra till mer än acceptans. Att våga stanna kvar 
i det som händer just nu och verkligen uppskatta det som händer omkring oss ger oss nya möjligheter till glädje. Då går det att finna guldkorn även i vardagen.

Anne Saari

– Det finns ett oändligt äventyr i att upptäcka storheten i det lilla. Att följa årstidernas växlingar, att odla, laga mat, baka. Skapa med våra egna händer eller bara njuta av naturens mångfald. Sitta på en strand en vårdag och njuta av speglingar i vattenytan och allt som växer och spirar runtomkring.

– När jag är helt och fullt närvarande i det jag gör, får också de drömmar som för mig framåt en plats i mitt inre.
Att existera i vardagens nu och ta in omgivningen i stort och smått är alltså viktigt, men Anne vill också lyfta fram den tredje dimensionen: våra mål.

Hon menar att både drömmar och vår förmåga att leva i nuet hjälper oss att agera och skapa verkliga mål. Vi kanske tröttnar på att bara drömma och skrider till verket i stället. Och i nuet skärps våra sinnen. Då blir det lättare att fatta beslut som ger oss riktlinjer och planer att sträva efter.

Läs mer: Calla, 88, drömmer om fler resor

Mål behöver inte nödvändigtvis utgöras av stora händelser. En resa kan vara en tur med väninnan till Ullared, lika gärna som en långfärd till Sri Lanka. Ett mål kan vara det efterlängtade huset, men det kan lika gärna handla om att få sätta de nya tulpanlökarna i jorden.

– Stort som smått är härligt, bara det skänker dig glädje och förväntan, säger Anne.

Hur vi förhåller oss till drömmar och mål förändras med åldern.

– När vi blir gamla blir vi visa, sägs det. Och det är sant. För när vi blir äldre har vi lättare att acceptera livet som det är. Och ofta får vi en större förståelse för njutning i mindre skala.

Anne understryker hur viktigt det är att behålla sin nyfikenhet och att sätta mål inom räckhåll.

– Ålderdom får inte bli synonymt med brist på engagemang i sitt eget liv. Var ärlig med dig själv och bli sams med dina begränsningar. Sen kan du sätta igång och planera.

Strunta i åldern

Drömmarna behöver dock aldrig sättas inom ramar. I drömmen finns ingen ålder, inga krämpor, inget slut. Och målen?

– Strunta i ålder och skröplighet. Unna dig själv mål att längta och sträva efter. Du kanske vill se ditt barnbarnsbarn födas. Kanske vill du absolut få uppleva sista delen i den spännande deckartrilogin du börjat läsa. Riktlinjer är viktiga. Oavsett ålder.

Vi har alla olika förutsättningar i livet. Vi har alla olika sätt att finna tillfredsställelse och lycka. Men att drömma kan alla göra. Anne menar att ingen kan beröva oss den möjligheten. Det är viktigt att komma ihåg, även när livet svider.

– Sluta aldrig drömma. Sluta aldrig utmana dig själv. Lev för det som ska ske i framtiden, samtidigt som du lever här och nu. Det blir ju dubbelt så mycket liv, ler Anne.

Läs mer:

Därför ska du inte jobba mer än 39 timmar i veckan

9 tecken på att du snart är utbränd

Motion lindrar depression lika bra som medicin

Läs reportaget i Hemmets här: Därför mår vi bra av att drömma och längta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s