Rädda vårt flyg

Det har skapats en Facebook-sida som heter – Rädda vårt flyg. På sidan visar man hur Sveriges regering (Mp) och riksdag ska försöka rädda världens miljö genom att lägga en orättfärdig skatt vårt svenska flyg. Miljövinsten är fullständigt försumbar.

Boeing 737

Jag kopierar en text av Mattias Hill:

I Sverige gör vi ungefär 1.33 flygresor per invånare och år. Med lite mer än 10 miljoner invånare blir det strax över 13.3 miljoner flygresor.

Staden London med med lite mer än 8 miljoner invånare ligger på 130 miljoner flygningar ! ( från Gatwick / Heathrow) . Vilket motsvarar ungefär 16 flygresor per invånare och år, enbart för en av många städer i Europa.

Sveriges största flygplats Arlanda kommer inte ens i närheten av den här nivån med sina 27 miljoner passagerare per år. Våra övriga flygplatser är ganska obefintliga då GBG med Landvetter tar 2a platsen med 7 miljoner resenärer.

Det här med flygskatten i Sverige känns lite överdrivet när man kollar närmare på siffrorna. Och låt mig säga så här, att även om dom drar ner på utrikes flygningar så flyger vi lika mycket. Det beroende på att vi måste byta flyg i andra effektivare länder för att nå våra slut destinationer.

Tydligen ser det bra ut för Sveriges miljömål att vi flyger mindre i Sverige, men då blundar dom för att vi tvingas mellanlanda i andra länder, vilket i slutändan belastar ytterligare på miljön.

Sverige behöver effektivisera och inte dra ner på destinationer, för snart kan många inte ens flyga inom Europa utan mellanlandning. Infrastruktur är en lösning på inte en del av ett problem.

Ett annat bra inlägg av Jan Ohlsson:

Flyget har några tuffa år framför sig. Därför vill man snabbast möjligt investera i nya grönare bränsleformer. Helt frivilligt. Och med stor kraft.

Men om utvecklingen bromsas av förbud, skam och missriktad kritik? Som dessutom ökar utsläppen?

Ja då lägger flyget den nödvändiga intäktsintjäningen med målet att bli grönare snabbt, i andra länder än Sverige. Tragiskt men tydligt.

Idag ser jag att Norwegian tänker öppna en ny linje; Vasa-Helsingfors, en rent svenskspråkig linje om man så vill!!!! Istället för säkert tänkt expansion i Sverige tar man flyget till mer finsk inrikes. Bra tänkt där!

MAX-krisen löser man med extrainsatta plan, inte minst från baltiska bolag som GetJet på bilden, från Litauen.
MAX-krisen blir big business här.

Visste ni att nära 60 flygplan i Baltikum i denna storlek ger första hjälpen till många bolag utan MAX över Europa. Här tror man på en flygande framtid. Med all rätt.

Låt oss inte påverkas av en miljödebatt som tappat all sans och vett.

Men bara i Sverige.

Ta gärna en extra titt på stjärtfenan. GetJet har valt maskrosen som symbol. Den som sprider sig lätt över ängar och fält, fort och snabbt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s