Kejsaren är naken i den lilla staden

Halmstad som Halmstad såg ut innan Fullriggaren Najaden skänktes bort till Norge, av högern i kommunen.

the-picassopark-in-theBild: tripadvisor.se

Jag läste en i sanning väl beskrivande insändare i dagens Hallandsposten. Så som det fungerar i Halmstad, fungerar det i många högerstyrda kommuner i Sverige idag. Här insändaren i sin helhet:

Politik. I den lilla storstaden med de tre hjärtana belägen längs med västkusten, styrde en kejsare med förkärlek för stora skyltfönster och prålverk. Han ville ständigt påminna medborgarna om sin egen förträfflighet och hur han hela tiden arbetade för att göra deras tillvaro till det bästa. En dag kom det två konsulter till hans stora slott för att erbjuda sina tjänster.

De hade hört att i den lilla storstaden fanns det en kejsare som nog var rätt lättlurad och naiv.
Eftersom de var ena sluga rackare som hade förstått hur man smickrar en kejsare så föreslog de ett stort antal förbättringsåtgärder som de visste att kejsaren trodde skulle spä på sin enligt egen utsaga popularitet. Förbättringsåtgärder som de redan visste var dömda på förhand. Men på grund av den tystnadskultur som fanns bland hans ämbetsmän kunde konsulterna presentera det ena luftslottet efter det andra utan att de ifrågasatte förslaget.

De visste men vågade inte ifrågasätta kejsaren.
Konsulterna krävde ständigt mer guld för att utföra sina luftslott. En dag var det möte i stadens råd, där de satt som hade stort förtroende ibland stadens medborgare. Mötet inleddes med att kejsaren beskrev hur han styrde staden i som vanligt stora och vackra ord och hur nöjd han var med sin egen insats.
Plötsligt avbryts han av en ledamot som representerade folket. Ledamoten skrek att detta inte alls var sant utan ännu en försköning av verkligheten.

Nu började allt fler ledamöter att skruva på sig och inse att ledamoten hade rätt.
Frågan de ställde sig var:
Är det värt att sitta här och företräda folket när det bara är ett spel för galleriet?
Vad kejsaren ständigt glömde var att lyssna på sina medborgare eller ämbetsmän.Hade han gjort detta hade aldrig dessa sluga bedragare fått igenom sina både dyra och oftast dåliga förslag. Förslag som urholkat stadskassan under de sista åren.

Anders Rosén (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s