Tänderna tillhör kroppen

Idag var jag hos min tandhygienist för att ta bort tandsten och få en årlig genomgång av tandstatus. Genom att bara rensa tänderna från tandsten bevisar att tänderna verkligen tillhör kroppen. Ibland isade det till i tandhalsarna till den milda grad att det ryckte i benen. Hahaha.

Tandhyg

Det är märkligt att ”våra politiker” inte kan acceptera fakta att tänderna tillhör kroppen.
Jag tror inte att politikerna har besökt en tandläkare eller tandhygienist någonsin.

Björn Klinge

De med dåliga tänder blev illa bemötta.

Äldres munhälsa är en tickande bomb!

Det är vanligt att äldre har problem med mun och tänder. Det framgår i en unik enkät från Sveriges Tandläkarförbund till 1 945 pensionärer om hur de ser på sin munhälsa.

Tandläkare, pensionärsorganisationer och forskare varnar för att situationen på kort tid kan försämras om ingenting görs. Vi får alltfler äldre i befolkningen. Det är hög tid att regering, landsting och kommuner agerar.

I larmrapporter från forskare och munhälsoexperter varnas för konsekvenserna av dagens brister i omsorgen om äldres mun och tänder. Uppsökande och nödvändig tandvård kommer t ex in alldeles för sent.

Många äldre skulle behöva ökat stöd flera år tidigare för att undvika att munhälsan kraftigt försämras. Äldre har idag fram till pensioneringen ofta en lika god munhälsa som när de var yngre, men när allmänhälsan försämras kommer de stora bekymren med mun och tänder.

Utan förebyggande insatser kan antalet äldre med munhälsoproblem snabbt bli det dubbla. Med ökade samhällskostnader som följd. Min fundering om inte tandvården skall ligga under högkostnadsskyddet? Svaret från riksdagen är ett blankt nej. Motivet är att det blir för dyrt för samhället.

Enligt modern forskning visar det sig att tandvården för yngre och äldre är en tickande bomb. Sverige kommer att drabbas av en tzunamivåg av dåliga tänder likt Finland under 50- och 60-talen.

Enligt modern forskning är bristande tandvård en grogrund för många sjukdomar. Bland andra stroke och hjärtinfarkt. Det beror på följderna av inflammatoriska sjukdomar i tänder och tandkött.

Så min fråga är, vilket som blir billigast i längden?

Är det förebyggande tandvård eller är det att kurera följdsjukdomar beroende på tändernas status. Naturligtvis är/blir det dyrare att kurera följdsjukdomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s