Kolhydratsnål kost mot fettlever


Foto: Pixabay / Anders Wiklund

Kolhydratsnål kost kan hjälpa mot fettlever

Genom att följa tio överviktiga patienter som satts på en kolhydratsnål kost, men med bibehållet kaloriinnehåll, kunde forskare på Göteborgs universitet tillsammans med forskare på Chalmers och KTH, se en snabb förbättring.

– Vi blev förvånade över den dramatiska förändringen. Efter två veckor på kolhydratfattig diet hade fettet i levern minskat med 44 procent. Dessutom förbättrades deras blodfettprofil och de fick minskade inflammationsmarkörer, säger Jan Borén, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av de ansvariga bakom studien.

Inte en metod för alla
Icke alkoholorsakad fettlever ökar i Sverige i takt med att övervikt och fetma blir allt vanligare. Den enda behandlingsmetod som finns är att gå ner i vikt. Enligt studien verkar minskningen av fettlagring bero på både minskad nyproduktion av fett och på ökad förbränning av fett i levern. Men Borén säger också att metoden kanske inte fungerar för alla.

-Har man kraftig förhöjd kolesterol ska man vara försiktig med den kosthållning som vi testade, säger han.

Inlägget publicerat i Svt den 16 maj 2018.

Insulin och fettlever

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s