Vän blev ovän

Det blev diskussioner om miljö vid gårdagens kalas. Vid varje tillfälle jag blir kallad för klimatförnekare och motståndare till Greta, ber jag om fakta för att kunna acceptera jordens klimats snabba försämring.

globalwarming_termometerBild: www.vaken.se

Tyvärr är det ingen som hittills kan visa mig på, eller berätta om var jag kan finna vetenskaplig fakta. De kommer med påstående att 350 vetenskapsmän visar att isarna smälter och koldioxiden ökar jordens värme.

I går kväll diskuterade vi vid ett av borden i festlokalen. Så klart kon lilla Greta på tal. När jag började ställa frågor om hennes faktapåståenden, blev min vän och jag ovänner. Jag var klimat- och vetenskapsförnekare.

Naturligtvis blev jag en aning förfärad när vännen som är akademiker kommer med ett sådant påstående. Jag har arbetat ett kvarts sekel inom medicinsk teknik och har alltid förlitat mig på vetenskapens landvinningar i medicinska frågor.

Därför har jag börjat snoka bland ”vetenskapliga papers” för att kunna läsa om och förkovra mig i påstådda vetenskapliga miljöfakta. Tyvärr går det oftast bara att läsa påstådda vetenskapliga miljöfakta ca 100 år tillbaka i tiden. Konsten att vara vetenskaplig.

När man söker fakta om miljön, ska mana var mycket noga med att skilja mellan vetenskapliga fakta, vetenskapsteori och politiska fakta. Med politiska fakta menar jag till exempel FN:s IPCC.

De fakta och ”vetenskapligt papers” jag brukar referera till går miljontals år tillbaka i tiden. Det är då vetenskapsmän som har har borrat i landisarna, grävt i tiotals metertjocka sedimentlager och tagit prover från havsbottnarna.

Otvetydigt är att klimatet har varierat likt en sinuskurva över miljontals år.
Jorden har haft temperaturväxlingar om ca tio grader.

hqdefault (1)Bild: YouTube

Det som allvarligt kan skada jordens klimat är solens häftiga eruptioner, solens varierande avstånd till jorden och jordens häftiga vulkanutbrott.

14-svyle-41106531972afc649e.jpgBild: Svenska Yle

För att jag ska kunna acceptera klimatpanikerna, måste jag ”ha på fötterna” och det har jag inte idag. Kanske att ni som läser mina rader här, kan hjälpa mig att hitta verifierade ”vetenskapliga papers”.

Hjälp mig gärna med vetenskapliga faktamaterial, tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s