Cirkeln är sluten

Jag heter Jan Sjöberg och blev ny medlem i Halmstad Golfklubb 2006. Under tre veckor före och under Solhem Cup 2007 arbetade jag som frivillig banarbetare på Halmstad Golfklubb.

Solhem Cup är utan jämförelse det största som har hänt mig i min ”golfkarriär”. Det var fantastiskt att vara mitt upp i alltsammans och se ”golfstaden” växa upp. Kanske var det något hundratal inblandade i arbetet att planera och iordningställa alla tält, staket, och allt annat inom och runt tävlingen.

Dessutom kom det greenkeepers från Sundsvall i norr till Ystad i söder för att hjälpa till som frivilliga. Flera av dessa greenkeepers hade med sig egna maskiner! Några kom även med sina familjer i husvagnar som ställdes upp på tillfälligt ordnade platser runt verkstäderna.

De första veckorna gällde det att vara på plats redan klockan 06.00 och det gick ju ganska bra. Lite ovant kanske, eftersom mina dagar normalt började vid åttatiden. Under spelveckan, var vi på plats klockan redan 05.00. Det var nästan kolsvart!

Var man än såg (hörde) så var det full aktivitet. Det fanns ”blåsare”, räfsare, klippare, byggare och annat folk. Det fanns folk överallt på och runt golfbanan. Det var ett hiskeligt oväsen. Ibland tänkte jag på de omkringboende.

Tyvärr hjälpte inte vårt arbete och våra böner. USA vann förtjänstfullt tävlingen. Men vi vann matchen mot vädrets makter, säger jag med en ödmjuk tanke till något ockult väsen.

Slutligen, vad menade jag med att ”Cirkeln är sluten”?  Jo, jag menar att cirkeln är sluten i meningen att min far som arbetslös var med och lade grunden till Halmstad Golfklubbs bana under beredskapstiden 1935. Det var ont om arbete under denna svåra tid.

72 år senare arbetar jag, och som arbetslös, på samma bana. Så man kan väl med fog påstå att cirkeln är sluten. Min 92-årige far tycker allt att det är lite märkligt. Skillnaden denna gång år 2007, är att det sker förberedelser av den största tävling Halmstad Golfklubb har haft.

Jan Sjöberg

HGK;s klubblad Nr 4 2012 (1)

Detta är ett urklipp från HGK:s klubblad Nr 4 2012 – sidan 14.

Klicka – tillbaka till förstasidan.